Rodzina bobowatych, zwana również motylkowymi (Papilionaceae), to jedna z najliczniejszych na świecie i najlepiej znanych w Polsce. Należą do niej rośliny użytkowe, jadalne, lecznicze i ozdobne. W jej skład wchodzi około 700 rodzajów i około 18 tysięcy gatunków. Czasem dzielona jest na 3 podrodziny, które niektórzy traktują jako oddzielne rodziny – brezylkowate, mimozowate i bobowate. Spotkać je można w różnych strefach klimatycznych.
Jak już wspomniałam, gatunki należące do tej rodziny mają wiele ważnych cech i zastosowań. Najważniejszym jest ich zdolność do wchodzenia w symbiozę z bakteriami azotowymi. Dzięki temu mają zdolność wiązania wolnego azotu atmosferycznego i gromadzenia go w ziemi, co z kolei zwiększa jej żyzność. Gatunki takie jak lucerna oraz seradela są roślinami pastewnymi. Bob czy fasola są cennymi źródłami białka. Z soi i orzeszków ziemnych tłoczy się olej. Robinia a także akacja są źródłem drewna oraz gum i garbników. Rośliny takie jak karagana i złotokap są chętnie sadzone, jako rośliny ozdobne. W większości są to też rośliny miododajne, a niektóre z nich mają zastosowanie z medycynie, jak chociażby lukrecja.
Cechy rodziny:
są to rośliny zielne, krzewy i drzewa
wchodzą w symbiozę z bakteriami brodawkowymi
należą tu rośliny pastewne, jadalne, oleiste, ozdobne, lecznicze i przemysłowe liście zwykle złożone, czasem pojedyncze, posiadające przylistki. Rośliny zielne często posiadają wąsy czepne
okwiat 5-cio krotny, korona złożona z dużego górnego płatka – „żagielka”, dwóch jednakowych bocznych – „wiosełek” i dwóch dolnych zrośniętych – „łódeczki”
owocem jest strąk pękający wzdłuż szwu brzusznego i linii grzbietowej
Gatunki opisane
Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacja)